Over Coen

Coen Dillen (1926 – 1990) is met 43 doelpunten in één seizoen recordhouder in de ere-divisie van het betaalde voetbal. Dillen maakte zijn goals in het seizoen ’56-’57.
Deze website heeft tot doel naast het geven van biografische en statistische informatie het verleden te laten herleven: een eerbetoon aan een groot voetballer met een uniek record.

Coen Dillen: biografie

Coen Dillen werd geboren op 5 oktober 1926 in Strijp te Eindhoven. Hij was
de vijfde telg van de elf kinderen van de familie Dillen. Op zijn 11e ging hij bij Brabantia voetballen. Omdat destijds een leren bal te duur was had hij al snel een eigen bal gemaakt. Van kranten omwikkeld met touw. Op zijn 15e ging hij naar PSV maar daar zou hij niet goed genoeg zijn voor het eerste.

Hij heeft één seizoen in het tweede gespeeld, om daarna terug te keren naar Brabantia. Op 18 jarige leeftijd ging hij, voor drie jaar, als vrijwilliger naar de marine en stopte met voetballen.
Na de vrijwillige dienstperiode keerde hij in 1947 terug bij Brabantia. De club stond op het punt te degraderen en derhalve moesten er degradatie wedstrijden gespeeld worden. In de beslissende wedstrijd scoorde Coen 4 maal en degradeerde Brabantia niet.
In 1951 werd PSV kampioen van de 1e klasse en daarna ook lands-kampioen. Coen scoorde doelpunten aan de lopende band en werd derhalve ook uitgenodigd voor het Nederlands elftal. Hij heeft vijf interlands gespeeld, waarin hij vier keer scoorde. Ook in diverse vertegenwoordigende elftallen is hij  actief geweest. In 1954 werd Dillen met PSV voor de elfde maal afdelingskampioen maar de landstitel zat er niet in.

In het seizoen 1956-1957 werd hij topscorer met 43 doelpunten uit 34 wedstrijden. Dit inmiddels bijna een halve eeuw oude record is tot op heden nog niet verbeterd.
Om te zien hoe hij dit deed, klik hier.

 

In totaal speelde Coen 328 competitie wedstrijden voor PSV en maakte 287 goals. Totaal aantal wedstrijden die Coen gespeeld heeft voor PSV is 483 waarin hij 429 keer scoorde. Vanaf  juli 1961 speelde hij twee seizoenen voor Helmondia: 60 wedstrijden waarin hij 40 goals maakte. Hierna is hij in 1964 trainer van Nuenen geworden en het eerste jaar werd men kampioen. Het jaar daarop werd men derde. Na twee jaar trainer te zijn geweest, is hij  definitief met voetballen en trainen gestopt. Coen Dillen stierf op 24 juli 1990 op 63 jarige leeftijd.